Venku nám to začíná pěkně připékat a hlavou se honí jedna a tatáž myšlenka. Doráží, neustupuje, stále tam je i když se ji snažíte zapudit. Utíráte si zpocené čelo hřbetem ruky a myšlenka vás donutí olíznout si horkem oschlé rty. Celý mozek se soustředí jen na jediné: „Sakra, jak já bych si dal pořádně vychlazené, orosené, čepované pivo!“ Pokud ovšem nejste abstinenti, což máte blbé. Ale podle studií prý umřete dřív, tak si na vás pak dáme jednoho zrzka. Pivo je prostě fenomén, pivo sbližuje, osvěžuje a chutná. Jakožto pivní národ o tom víme své.

Pivo je něco jako Bible. Stejně jako nevíme kdy vznikla Bible, nikdo nemůže přesně určit, kdy a kde bylo uvařeno první pivo, existují jen teorie, které říkají, že pivo pochází z Mezopotámie. U nás pivo připravovali staří Keltové a Germánové, ale pivu jak ho známe dnes se nepodobalo, jelikož se, stejně jako ve zmíněné Mezopotámii, připravovalo bez chmele, pouze z obilného kvasu. Pivo podobné tomu jak ho známe dnes se u nás podle archeologických výzkumů zřejmě vyrábělo po roce 1000 našeho letopočtu, čemuž nasvědčuje nadační listina prvního českého krále Vratislava II. pro vyšehradskou kapitulu z roku 1088, ve které kromě jiného přidělil kapitule desátek chmele na vaření piva. Rozmach vaření piva u nás pak přišel ve dvanáctém století. Na začátku odstavce jsme zmínili Bibli. Pivo má s křesťanstvím další společnou věc a to tu, že pivovary byly v klášterech běžnou věcí a mniši na vaření a prodeji piva vydělávali.

A co dělá pivo s námi? Pivo je samozřejmě alkoholický nápoj, takže pokud se to s ním přehání, zdraví rozhodně neprospívá. Za všechno samozřejmě může alkohol, takže negativa jsou úplně stejná jako u jakéhokoli jiného alkoholického nápoje. Navíc je v něm docela hodně cukru, zhruba 13 gramů sacharidů na jedno pivo. Pokud si tedy chcete udržet ploché břicho, neměli byste buď pít hodně piva, nebo ano, ale spalovat kalorie. Protože pokud spálíte víc kalorií než přijmete, tak logicky hubnete. I když dle vědeckých studií má pivo opačný efekt a v umírněném množství přispívá spíše k hubnutí, než k přibírání na váze.

Pivo má samozřejmě řadu pozitiv a pokud pijete piva málo, zhruba tak 1,2 litru na týden, dopad na organismus bude mít jen pozitivní. Jenže tohle má taky temnou stránku, dvě piva za týden?! To je utrpení. Nicméně pokud pijete piva více (ale opravdu ne 8-10 každý den) má pozitivní účinky také. Pomineme-li to, že skvěle chutná a v parném dni opravdu osvěží, jsou tady pozitiva zdravotní, protože s pivem dodáváme do těla řadu důležitých vitamínů, minerálů a aminokyselin (které se sice dají získat samozřejmě jinak, ale co už) a díky nízkému obsahu alkoholu a velkého množství vody je pivo dobré na doplnění pitného režimu. Například nahradit jím slazené limonády, jež mají hodně cukru, což má sice pivo také, ale narozdíl od limonád pivo obsahuje výše zmíněné vitamíny a minerály a neobsahuje tzv. prázdné kalorie, barviva a další chemické látky, které obsahují téměř všechny slazené limonády. Pivo je také dobré na cévy a kardiovaskulární systém, na vysoký tlak, ledviny a další a další. O léčivých účincích piva píší už v historických listinách. Je ale třeba opět připomenout, že pivo má příznivé účinky jen při mírné konzumaci.

Pivo je navíc nápoj spojující všechny na světě, jelikož se pije ve všech třídách společnosti. Nicméně za společensky uznávaný nápoj se příliš nepovažuje a ve vyšší společnosti se příliš nehodí, alespoň ne na začátku večera, si dávat pivo. Nic to ovšem nemění na faktu, že pivo pijí dělníci po šichtě i prezidenti u večeře.

(autor článku veřejně přiznává, že k napsání tohoto článku ho inspirovala obrovská chuť dát si v současném pařáku po práci pivko)


Sdílejte

6 KOMENTÁŘE

  1. […] Pivo nalijte do hrnce a postavte na plotnu. Přiveďte ho k varu. Sádlo nakrájejte na kostičky a přidejte ho do hrnce. Za stálého míchání dál vařte. Pivo se začne postupně vyvařovat a nakonec zůstane v hrnci jenom sádlo, které se začne škvařit. Zmírněte teplotu a sádlo pomalu škvařte, dokud nezezlátne. Poté sádlo slijte a škvarky nechte vychladnout. […]

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here