Síla piva a vína

‚Pivo dělá hezká těla‘ – tak zní jedno staré české přísloví. Co je ale na tom pravdy? Tento zlatavý a lehce nahořklý nápoj, jak ho známe, se objevil už v roce 1842 v Plzni. Pivovarský sládek Josef Groll tehdy uvařil první pivo tzv. plzeňského typu, tudíž spodně kvašené a hořké. A už v 19. století lidé věděli, že je pivo velmi zdravé.

Pivo je bohatým zdrojem vitaminů řady B (B1, B2, B6). Tyto látky dodávají tělu energii, podporují činnost trávicího ústrojí a zrychlují hojení zánětů a pomáhá správné funkci nervového systému. Vláknina zas pročistí střeva od škodlivin. Nehledě na jeho blahodárný účinek na trávení. Po takové dobré ‚dvanáctce‘ vám odlehne daleko lépe a rychleji než po nějakém medikamentu.

Nesmíme zapomenout také na víno, zejména kvalitní červené. Tento ‚nápoj bohů‘, jak vínu přezdívaly různé kultury, pili už Starořekové, Sumerové a Egypťané. V současnosti jsou vína výborná z Francie, a to z oblasti Bordeaux a ze Španělska z Gran Reserva. Červené víno obsahuje mnoho antioxidantů, které působí protirakovinně a proti stárnutí buněk. Napomáhá krvetvorbě a udržuje hladinu červených krvinek v krvi.

Podle toho, kolik bychom do těla těchto vitaminů a minerálů měli vpravit, tak by průměrný muž měl vypít asi jedno velké pivo (nejlépe právě plzeňskou dvanáctku) a žena jedno malé pivo. U vína je to u obou pohlaví stejné, jedna sklenička kvalitního červeného vína denně. Ale zase pamatujme na přísloví, že nic se nesmí přehánět.

Sdílejte

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here