Téměř každý muž alespoň jednou v životě zatouží po vlastní hospodě. Někteří si jdou tvrdě za svým snem a od píky vybudují prosperující podnik, který jim přinese peníze i uznání. Většina bohužel na podnikatelský nápad „dojede“, neboť provozovatelé restaurací a hospůdek nemají v České republice na růžích ustláno. Co však mají společného ti úspěšní? V posledních letech se drží v centru pozornosti minipivovary.
Kdyby vám někdo nabídl, že vás vezme do stylového prostředí minipivovaru, kde mají pivní tanky plné jedinečného piva – odmítli byste? Pravděpodobně byste takový podnik naopak upřednostnili před klasickou hospodou, kde točí pivo, které si můžete koupit v každém supermarketu. Velmi početnou skupinu milovníků piva z minipivovarů tvoří cykloturisté. Ti během výletů neváhají s návštěvou míst, kde si mohou dopřát mok výjimečné chuti.
Jako problém však můžete vnímat nemalou investici, kterou si zřízení minipivovaru vyžádá. Varna a cylindrickokónické tanky nejsou za hubičku a jen málokdo má bokem dostatečnou částku. Situaci však lze řešit pomocí úvěru.
Zřídit si minipivovar na úvěr se možná jeví jako bláznovství – jistě si položíte otázku, co byste dělali, kdyby váš podnikatelský záměr nevyšel. Ale vězte, že do podobného rizika šla naprostá většina současných provozovatelů minipivovarů. Také si půjčili a dnes jsou na tom podstatně lépe než v době, kdy nabízeli pouze „cizí“ piva. Tržby v těchto podnicích za první dva roky vzrostly o několik set procent.
Mnoho majitelů minipivovarů dokonce upustilo od distribuce piv od jiných dodavatelů. Nyní si stojí za vlastní značkou, což hosté vnímají jako známku kvality. A z některých minipivovarníků se pro velký zájem o jejich pivo stali regulérní pivovarníci – jejich produkce překročila hranici deseti tisíc hektolitrů za rok.
Zda si na varnu a ležácké tanky půjčíte, nebo ne, necháme na vás. Buď budete o úspěšném podniku snít i nadále, nebo se sen pokusíte zrealizovat. Díky minipivovaru to budete mít mnohem jednodušší.