Historie ledního hokeje – část první

Tak nám zrovna probíhá mistrovství světa v našem tak trochu národním sportu, ledním hokeji. Nebudeme se zabývat tím, komu se jak daří, ani kdo pravděpodobně vyhraje, ale přiblížíme si dnes, na oslavu sportovního svátku samotný hokej.

Historie týmové hry se zahnutými holemi sahá až do dávných časů, konkrétně do období 5000 př.n.l. Z té doby se dochoval obraz chlapců kteří si hají se zahnutými holemi a míčkem a je k vidění v Aténském Národním muzeu. Ale i v našem letopočtu existují důkazy o hře podobné hokeji (i když je to vždy spíše pozemní hokej) a to z různých Evropských zemí. První důkaz o hře na ledě s míčkem a se zahnutými holemi je zachycený na obrazech vlámských malířů, na kterých jsou muži hrající hru podobnou golfu, ovšem na ledě. V tom samém století samozřejmě také pokračovalo osidlování amerického kontinentu, kde se Francouzi setkali s indiánskými kmeny, které hrály na zamrzlých jezerech hru s holemi a míčkem, Baggataway. Francouzští vojáci si sebou ze své domoviny přinesli podobnou hru zvanou Hoquet (z Hoquet pak vzniklo jméno hokej) a kombinací evropské a indiánská hry vznikl Lakros, což je známá hra připomínající hokej, která se hraje na suchu i na ledě, jenomže zatím bez bruslí. Když potom  Angličané porazili Francouze a ovládli Kanadu, zavedli hru ze Skotska, Shinney, což je jednoduchá obdoba pozemního hokeje, jakou jste hráli třeba jako děti u baráku.

Začátky hokeje jak ho známe dnes se začaly psát po roce 1856 ve městech Halifax a Kingston, kdy se vojáci z anglických pluku učili ve volnu bruslit na ledě a protože znali Shiney, přenesli tuto hru na led. V Montrealu pak studenti z McGillovy univerzity hrající tuhle předpotopní verzi hokeje postavili do branky gólmana a bylo dokonáno. Prakticky vznikl hokej a podle historiků z McGillovy univerzity se první hokejové utkání hrálo roku 1875, které mělo jedno prvenství. Do té doby používaný gumový míček nahradil předpotopní puk, kulatý plochý kus dřeva. V roce 1877 pak byl nahrazen pukem jak ho známe dnes, tedy gumovým kotoučem. Ten vznikl tak, že strudent F.W.Robertson odříznul vrchní a spodní část gumového míčku. Ihned poté, v roce 1878, pak vznikla první pravidla, z nichž některá se dodržují dodnes. Konkrétně to byly například ta, že se nesmí kopat, držet za límec, napadat zezadu, zvedat hůl jen do výše ramen a nesmí se přihrávat dopředu. A když se vrátíme do branky, podle nepodložených důkazů v roce 1900 Francis Nelson koupil starou rybářskou síť a zavěsil ji do branky, protože předtím jeho střela proletivší brankou zranila diváka.

Hokej se rozšířil z Kanady do světa díky vojákům a studentům, kteří se vraceli do svých domovin. Tam se velmi rychle rozšířil a stal se známým sportem, jemuž se věnovala už i vyšší třída. Jedním z propagátorů hokeje byl guvernér Kanady, lord Stanley (ano, to je ten po kom se jmenuje trofej NHL, Stanley) Hrávali ho ovšem už v té době třeba král Eduard VII, nebo Jiří V. To už byl ale založena Mezinárodní hokejová federace, konkrétně roku 1908 v Curychu, ve Švýcarsku. Tady si můžeme patriotsky položit ruku na srdce, jelikož Čechy byly u zrodu Evropského hokeje. Naši zástupci sice nebyli pozváni na úplně první schůzku v Paříži 1908, ale vstoupil jsme do svazu jako druhá země. Oficiálně 15 listopadu 1908. Což bylo de facto dříve, než sám Český hokejový svaz vznikl. V roce 1909 se pak v Chamonix konal první mezinárodní šampionát, za účasti Francie, Británie, Belgie, Švýcarska a Čech. Na onom šampionátu pak bylo na kongresu rozhodnuto o pravidelném pořádání evropského šampionátu. Moderní historie hokeje je ještě o dost obsáhlejší než jeho prehistorie a tak se k ní vrátíme v některém z dalších článků.

Autor: Martin

Pracující student elektrotechniky, která ho ale zoufale nebaví, snažící se tvořit všemi dostupnými prostředky jakýkoliv druh umění. A pořád nemá na nic čas.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *