Sebeobrana

Sebeobrana

Spousta lidí umí poučovat, že je potřeba se umět bránit, i když to třeba ani sami neumí. Většinou nás o tom poučují rodiče a prarodiče, ale nutno podotknout, že dříve byla „trochu“ jiná doba.

Mají ovšem pravdu – v dnešní době je stále vyšší a vyšší vandalismus, děti se neumí chovat už odmalička …a co teprve teenageři.

Bojové umění?

Autor obrázku: Yinghai

Ti z Vás, kteří by se chtěli naučit bránit a volí některé z bojových umění, rozhodně udělali dobře. Je ovšem nutné si uvědomit, že každé bojové umění je dobré na něco jiného – některé je dobré na boj z blízka a je tedy potřeba i síla, jiné je zase vhodné na boj z dálky a je tedy více třeba mrštnost.

Velmi oblíbenými jsou v dnešní době kick box, muay thai, thajský box apod. Při všech těchto bojových uměních je ale třeba především síla, rychlost a snášenlivost (vydržet a snést soupeřovi rány).

Méně oblíbenými, ale účinnějšími a výrazně složitějšími jsou kung fu, karate, judo a další jejich směry. Při těchto bojových umění jsou nejdůležitějšími předpoklady rychlost, přemýšlení a výdrž (vydržet a neunavit se). Takovým neutrálním bojovým uměním je krafmaga.

Pepřový sprej a další prostředky?

Kdo nemá čas, finance či snad vůli k tomu, aby se učil kterékoliv z bojových umění, která jsou velmi náročná zejména na čas a na fyzičku, může zvolit levné a přesto efektivní řešení, kterým dokáže zastavit i celou skupinu – dostane-li se Vám však na tělo více lidí, s moc velkou šancí, že se všech zbavíte, nepočítejte – a proto je nejlepší umět alespoň základy sebeobrany a k tomu u sebe nosit i pepřový sprej, který Vás zachrání, nebudou-li Vaše schopnosti na agresora stačit.

Dobrým společníkem může být i paralyzér – při jeho použití však musíte být v dosahu agresora.

Není pepřák jako „pepřák“

Autor obrázku: U.S. Army Corps of Engineers Sacramento District

Klasický pepřový sprej, jak ho mnozí znají, je rozprašovací a působí plošně na celé okolí před Vámi, někdy však může být zaměňován s tzv. střelou – ta není moc doporučována dívkám, neboť je u nich počítání s horšími reakcemi, než u mužů. S tzv. „střelou“ se musí nejprve zamířit – samozřejmě má také nějaká rozptyl, ale ani z daleka není tak velký, jako u klasického pepřového spreje.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *