Úrazy pohybového aparátu nelze podceňovat. Jaké chyby nejčastěji děláme?

Bolestné došlápnutí, nešikovné zakopnutí či nešťastný pohyb při sportu mohou mnohdy napáchat několikaměsíční škody. Nejčastějším negativním dopadem je však dlouhodobá pracovní neschopnost. Ta je navíc často podpořena i neznalostí pacientů. Jakých chyb se v rekonvalescenci nezřídka dopouštíme?

Včas nevyhledáme lékaře

Při úrazech pohybového aparátu má mnoho lidí tendence návštěvu lékaře odkládat či se ji úplně vyhnout. Pokud je totiž následkem úrazu jen bolest nebo občasné nepohodlí při konkrétních fyzických úkonech, domníváme se, že naše zdraví není bezprostředně ohroženo, a doufáme, že problém sám odezní. Podle odborníků však toto chování může vést k daleko závažnějším zdravotním problémům. Původ obtíží totiž může odhalit jedině lékař, a tak není návštěvu ordinace vhodné odkládat. S tím je spojena i snaha pacientů vyléčit zranění svépomocí nejrůznějšími zázračnými mastičkami. Ty ve většině případech sice nejsou zdraví škodlivé, ale ne vždy na léčbu stačí.

Podceňujeme podpůrnou léčbu

Návštěvou doktora však léčba nekončí. Tu můžeme naopak urychlit. Velmi dobré zkušenosti mají pacienti v rekonvalescenci s léčivým homeopatickým přípravkem, který se užívá ke zmírnění bolestí při lehkých nebo středně závažných poraněních pohybového aparátu, přípravkem Traumeel. Ten obsahuje dvanáct druhů léčivých bylin a dva druhy přírodních minerálních solí. Používá se při traumatických stavech všeho druhu, a to jak při úrazech, tak i v průběhu rehabilitace, čímž podporuje hojení a ulevuje od bolesti.

Mezi léčivé byliny, které Traumeel obsahuje, patří Kostival lékařský, Oměj šalamounek, Heřmánek lékařský, Sedmikráska chudobka, Třapatka úzkostlivá, Třapatka nachová, Prha arnika, Měsíček lékařský, Vilín virginský, Řebříček obecný a Rulík zlomocný. Každá z rostlin má v léku své nezastupitelné místo a účel, zmínit můžeme konkrétně Třapatku nachovou, která podporuje imunitní systém, nebo Sedmikrásku chudobku, která pomáhá při pomalém hojení ran.

Zraněné místo namáháme

Různé neodkladné záležitosti nebo snaha o to, aby mělo zranění co nejmenší dopad na náš osobní a pracovní život, většinou vede k tomu, že se nechováme podle doporučení lékaře a zraněné místo namáháme mnohem dříve a častěji, než bychom měli. Tím však jen oddalujeme úplné vyléčení a můžeme si přivodit i další problémy. Pokud je nám tedy řečeno, že máme být v naprostém klidu, nedoporučuje se nařízení doktora obcházet.

Nedodržujeme vhodnou stravu

Dbát je při rekonvalescenci důležité i na složení jídelníčku. V době po úrazu může totiž energetická potřeba organismu vzrůst až o 50 % oproti normálnímu stavu, a tak je stěžejní dopřát tělu dostatek makro a mikroživin. Pokud například hrozí nebezpečí ztráty svalové hmoty z důvodu omezeného pohybu, je dobré zvýšit příjem bílkovin a nenasycených mastných kyselin. Dobré je proto zvýšit konzumaci ořechů, semínek, mořských ryb, libového masa, avokáda a vajec. Při zotavování hraje taktéž důležitou roli vitamin C a vitamin D. Vitamin C lze přirozeně získat ze zeleniny a ovoce, přičemž nejjednodušší cestou, jak získat vitamin D, je sluneční záření. Při rekonvalescenci je vhodné zdržet se pití alkoholu, který hojení ran zpomaluje a může přispívat k rychlejší ztrátě svalové hmoty.