Trefa do černého – šipky

Snad neexistuje nikdo, kdo by chtěl jen tak sedět doma. Nejvíce času trávíme se svými přáteli a to v hospodě. A i v zakouřené hospodě můžete začít jistý druh sportu, zkuste si třeba zahrát šipky.

stevepb / Pixabay

Šipky, ty jsou naše

Šipky jsou perfektní hra pro každého, protože při tomto sportu nemusíte mít žádnou fyzickou kondici a pokud chcete hrát jen pro zábavu, tak nepotřebujete ani žádný talent. A další výhodou je, že můžete hrát v téměř každé hospodě, protože snad všude někde na zdi visí terč, ale stejně tak můžete trénovat doma. Stačí jen, když si koupíte terč a umístíte jej na volnou stěnu a můžete házet. Navíc když dohrajete, terč schováte a zabírá vám to ani moc místa ani moc času a není to ani tolik finančně náročné.

Zlatá česká klasika

Ti, co si tuto hru již někdy vyzkoušeli, dobře ví, že existuje více druhů jak hry, tak i terčů. Základní dělení je na klasické a elektronické. Ty klasické terče mohou mít zase více variant. Jedna z nich jsou dřevěné terče, které jsou tvrdé a náročné na údržbu, proto je někteří nahrazují papírovým terčem, avšak ten je zase velice měkký, a proto se rychle ničí. A takovou zlatou střední cestou jsou terče sisalové. Samozřejmě, že záleží na tom, čemu dáte přednost vy.

Elektronické terče

Daleko modernější a v hospodách častější varianty jsou elektronické terče, které jsou samozřejmě poznatelně lepší. Jednak je terč plastový, což je vhodný materiál. Navíc se zde šipky hrají lépe, protože si zvolíte typ hry a terč sám počítá skóre. Ovšem tyto terče jsou dražší, než klasické verze. A proto jsou v některých hospodách šipky zpoplatněny, někdo to také nazývá kreditem. Hodíte dovnitř peníze a můžete hrát.

Více variant více zábavy

Není pochyb o tom, že je více možností, jak hrát šipky a znalci jistě znají všechny hry. A určitě i vy sami byste po čase chtěli vyzkoušet všechny systémy. Avšak tou nejčastější hra je, že si na začátku zvolíte číslo, například 501 a podle toho, do jakého čísla trefíte šipku, tak se vám to odečte. A vyhrává jednoznačně ten, kdo má nulu. Avšak trefit body tak, aby na konci padla nula, není nic jednoduchého. A v případě, že vám padne číslo takové, že byste museli jít do záporných hodnot, tak se kolo nepočítá a hraje protihráč. Každopádně jsou zde i různé kombinace a další pravidla, ale pokud jste začátečníci a nechcete jen tak vysedávat po hospodách, tak vám tohle úplně stačí.

Dobrá rada na závěr

Když začnete hrát šipky, tak první váš dotaz bude zcela jistě „jak se drží šipka?“ profesionální hráči mají své techniky, kterých je několik – měří těžiště šipky a podobně. Avšak pokud chcete hrát jen pro zábavu, tak můžete šipku držet jako tužku, ale stejně tak klidně jen ve dvou prstech. Podstatné je to, aby to pro vás bylo pohodlné a zároveň, abyste šipkou mířili na terč. Avšak po třetím či desátém hodu si sami najdete nejlepší techniku na držení šipky.

Sedět v hospodě s přáteli je jistě dobrá zábava, avšak daleko lepší je, když se dáte do nějaké činnosti. Co takhle vyzkoušet šipky?

Jeden komentář u “Trefa do černého – šipky”

Komentáře jsou uzavřeny.